Den lilla staden

Jag slås ofta av en hisnande känsla som gör mig både förvånad och glad. Man skulle kunna kalla den känslan…

”Det verkar som ju mindre livet blir, ju större blir det, och jag är den enda som ser detta och råkar ut för alla dessa överraskande händelserna som ingen annan tycker är överraskande eller ens nämnvärt” följt av ”kommer jag någonsin att kunna sätta ord på detta utan att irritera den jag pratar med”

Jag gör ett försök…

Först flydde jag min hemstad för att bo i olika konstnärskollektiv i Wien, Tyskland, Oslo och Stockholm långt utanför den vanliga civilisationen. Sen ville jag tillbaks till ett vanligt liv och ramlade in i en kristen kyrka i Oslo där jag bodde då (på ett bananskal kändes det som) Länge var det kristna livet förknippat med livet i Oslo och svensk kristenhet verkade torr och märklig för mig. Så flyttade jag hem till min hemstad knappt tjugo år efter den  där bananskalshändelsen  i Oslo.

Alla dessa år innehåller ju en massa olika saker, som utbildning, vänskap, bibelskolor, evangelisation, relationer, upps and downs, stora städer, tillfälliga boenden och massa massa människor. Tjugo år är rätt lång tid. Men allting verkade gå framåt hela tiden mot nya mål och drömmar.

Att cirkeln sluts är ju en omöjligt gammal dammig klyscha, som jag helst inte vill använda, men det är nog det jag upplever just nu. Nu tar jag en lugn promenad till kyrkan i höstsolen förbi skolor och dagis som är så välkända. Gator som var så stora en gång i min hemstad, Vänersborg. Jag lyssnar till live blåsmusik i kyrkan, vilket inte hör till vanligheterna för min del och hittar en ledig stol sedan på kyrkkaffet och råkar hamna framför Ingrid. Hon som var mamma till Bengt som var våra närmaste grannar när jag växte upp. Oj, vad kul! säger båda. Bredvid Ingrid sitter Majken, som numera bor i det huset där jag bodde hela min uppväxt. Oj, hej! Lite längre till höger sitter en kollega som jag har haft en konstutställning med Nä men är du här? Och vi serveras kaffe av rektorn på mitt tidigare jobb. Men hej! Och alla dessa känner dessutom varandra inbördes.

Jag tror att detta inte är något konstigt för de inblandade vid kyrk-kaffe-bordet, men för mig är det som sagt hisnande. Jag har aldrig gått i kyrkor (innan Vänersborg) där jag har känt människor sen mer än högst fyra år tillbaks… Gamla grannar och vänner blir som nya eftersom det har gått så jättelång tid och ändå känner jag dem så väl… Det är ju inte så i alla kyrkor, men i just den här kyrkan verkar mina gamla lärare finnas också. Och en och annan som passade mig när jag var liten. En kvinna som jag inte kände igen tog mig i hand och sa ”du vet nog inte vem jag är men jag har bytt blöjor på dig när du var så hääääär liten. Jasså? Så speciellt! He, he.

Som en hyllning till Ingrid och Majken (som fick adressen till min blogg och som det är så gott att prata med) så lägger jag ut receptet på de släta sopporna som vi pratade om. Det här receptet är till er!

1. Man tar en femliters kastrull, även om den inte blir helt full.

2. Man kokar många blötlagda vita ärtor eller kikärtor i en timme.

3. Man lägger i mycket morötter (kanske ett kilo) skalade och skurna. Detta kokas tillsammans i tio minuter

4. Man lägger i finliret, som lök, vitlök, några burkar hela tomater eller det man kommer på. Detta ska också vara av en stor mängd trots kort koktid.

5. Innan det är helt klart så häller man på fyra till fem matskedar balsamvinäger och lite lime och alla andra kryddor man vill ha i sin soppa. Gurkmeja är en favorit för mig just nu.

När allt är färdigt så låter man det kallna lite och sen mixar man det. Om man har lyckats med soppan behövs inget extra (som grädde eller så) Men man kan ju lägga i kött om man vill och sen äta den med bröd. Och resten blir matlådor som åker in i frysen.

Men oj, nu har jag ingen bild till detta, det får bli en liten första-advents-illustration från min hall.

IMG_3123

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s